بخشی از مطلب برزن فهادان به عنوان قدیمی ترین برزن تاریخی شهر یزد جمعیتی حدود ۸۸۸۴نفر را در خود جای داده است.از نظر اجتماععی با این که این محدوده در گذشته محل سکونت مرفه ترین قشر اجتماعی یزد بوده است اما اکنون اقشار متوسط به پایین و کم درآمد یزدی مهاجرین عراقی و افغانی در آن سکونت دارند. کارگران،مهاجران عراقی و افغانی و افراد مسن از کارافتاده جمعیت این منطقه را تشکیل می دهند.
شکل پذیری بافت شهری و روستایی و تطبیق شرایط زندگی با عوامل طبیعی و همچنین استفاده از این عوامل در شرایط بسیار نامساعد آب و هوایی در این مناطق، قابل توجه است. به جرات می توان بیان نمود که یکی از دستآورد های بسیار مهم معماری سنتی ما در همین تطبیق و فراهم نمودن محیط مناسب زندگی در این مناطق خشک و بی آب و علف است.
بازار یزد یک منطقه تجاری زنده و فعال شهر است و به عنوان مرکز منسوجات و فلزکاریهای سنتی، باقی مانده است. بسیاری از راستههای آن از نقاط مهم برای دکانها محسوب میشود. بازار با در اختیار داشتن یک چهارم دکانهای یزد،مرکز تجاری پویایی است که در حال تغییر محتوا و ظاهر برای تطابق با شرایط اقتصادی در حال تغییر ایران است.اینکه بسیاری از انواع اجناس مدرن در بازار یافت نمیشوند، یک حقیقت است، اما اشتباه است که تصور کنیم ایرانیان اجناس و خدمات سنتی را در ازای انواع جدیدتر فراموش کردهاند، بلکه آنان هر دو را باهم در شکل زندگی کنونی خود به کار گرفتهاند.
بادگیرهای یزدی از نظر معماری،مشکل تر،پیچیده تر و زیباتر از سایر انواع بادگیرها هستند.در طی سالیان و گذر از مراحل تکاملی در ساخت این نوع بادگیرها تعداد وجوه از چهار به شش و هشت افزایش یافته که نمونه اى از زیباترین و بلندترین آن بادگیر باغ دولت آباد یزد می باشد. بادگیر دو طبقه(دو اشکوبه اى)را می توان آخرین مرحله ی تکامل بادگیرهای یزدی دانست.
کلمات کلیدی مرتبط: ,موقعیت جغرافیایی استان یزد , ,مراحل شکل گیری هسته تاریخی , ,معرفی استان یزد , ,جمعیت , ,صنایع دستی و سوغات , ,شهرستان یزد , ,بافت شهری , ,بازار یزد , ,تاثیر بازارها بر شهر , ,چهارسوق بازارشاهی یزد , ,نمای کلی محدوده چهارسوق , ,محله چهارسوق و ارتباط آن با اطراف , ,دسترسی ها و شبکه ارتباطی , ,چهارسو,