پاورپوینت بررسی معماری برجهای خرقان قزوین

   تعدادبرگ: 27 اسلاید   قیمت: 4000 تومان     تعدادمشاهده  127  

پاورپوینت بررسی معماری برجهای خرقان قزوین

بخشی از مطلب
دهستان خرقان، در جنوب غربی شهرستان قزوین و میانه راه قزوین- همدان واقع شده است. در ادوار اسلامی این ناحیه از آبادانی فراوانی برخوردار بوده است. حمدالله مستوفی درباره خرقان می نویسد: «ولایتی است چهل پاره دیه و از اقالیم چهارم، هوایش به سردی مایل است و آبش از چشمه ها که از کوهها بر می خیزد تأمین می‌شود…» دهستان خرقان طبق نوشته ابن فقیه در سال 241 هجری به شهرستان قزوین ملحق شد. گرچه تحقیقات تاریخی و باستان شناسی در ناحیه خرقان انجام نگرفته، ولی آثار و تپه های پراکنده باستانی حکایت از آن دارد که ناحیه مزبور در دوره اسلامی، به ویژه قرن پنجم و ششم هجری- همزمان با حکمرانی سلجوقیان- از اهمیت خاصی برخوردار بوده است.
دو برج خرقان، که از نظر معماری و تزئینات اهمیت ویژه ای دارند، در منطقه ای دور افتاده قرار گرفته و با گذشت حدود 1000 سال از زمان احداث آن هنوز عظمت خود را حفظ کرده اند و کمتر بیننده ای را می توان دید که بی تفاوت از کنار آنها بگذرد. این دو برج یا آرامگاه در فاصله 30 متری یکدیگر واقع شده و طبق کتیبه‌های موجود، با فاصله 26 سال از یکدیگر ساخته شده اند. زمان احداث برج اول 460 هجری و برج دوم 486 هجری است. هر چند در معماری برجهای خرقان اندکی تفاوت به چشم می خورد، نقشه ساختمان و تزئینات آن شباهت زیادی به یکدیگر دارند.
آرامگاههای خرقان با نقشه هشت ضلعی بنا شده و در اضلاع هشتگانه آن، هشت ستون مرور قرار گرفته است.
گنبد برجها به صورت دو پوش است که از نظر معماری می توان آن را از قدیمی ترین گنبدهایی که دارای دو پوشش داخلی و خارجی است به حساب آورد. متاسفانه در اثر مرور زمان گنبد خارجی یا پوشش دوم برجها از بین رفته و در حال حاضر با تغییراتی که از طرف سازمان ملی حفاظت آثار باستانی انجام شده، گنبد داخلی یا پوشش اول پابرجاست.
تمامی اضلاع هشتگانه، ساقه یا گردن گنبد و ستون های مدور دارای تزئینات آجرکاری است. ساقه گنبد از دو بخش تشکیل شده که شامل طرحهای هندسی آجرکاری شده و کتیبه ای به خط کوفی با آیاتی از سوره 59 قرآن کریم است. اضلاع هشتگانه برجها به دو بخش تقسیم شده و دارای طرحهای مختلف آجرکاری است. طرحهای آجرکاری برجها بالغ بر 25 نوع است که هر یک ازاین طرحها دارای نامهای به خصوص است. علاوه بر آجرکاری زیبای آرامگاههای خرقان تزئینات کاشی آن نیز در خور توجه است. کاربرد کاشی به عنوان عامل تزئینی در بنا از پایان قرن چهارم هجری معمول گشته و از نظر تزئین و استحکام بنا، نقش ارزنده ای در معماری ایران به عهده دارد. کاشی های 2 برج خرقان که می توان آن را از قدیمی ترین تزئینهای کاشیکاری رانت، به رنگ فیروزه ای است و در پشتیبانی ساختمان به کار رفته است.
تزئینات معماری داخل آرامگاههای خرقان نیز اهمیت ویژه ای دارد. قسمت داخل 2 برج خرقان نیز به صورت هشت ضلعی بنا شده و روی اضلاع هشتگانه داخل و زیر گنبد برج قدیمی نیز آثار ارزنده دیواره نگاره متعلق به عهد سلجوقی وجود دارد که در نوع نخود بی نظیر و دارای اهمیت بسیار است.
تزئینات نقاشی داخل برج در سه قسمت انجام شده که عبارت است از داخل طاقها، روی گوشواره های هشتگانه و همچنین در قسمت کاربندی زیر ساقه گنبد و زیر سقف بنا. نقاشیها عمدتاص با رنگهای آبی، سیاه، قهوه ای تیره و روشن است و نقش قندی،. طاووس، ستاره شش پر، ستاره هشت پر، درخت انار و گل و بوته را نشان می‌دهد.
در گذشته ای نه چندان دور، داخلهر یک از دو آرامگاه ضریحی چوبی از عهد صفویه وجود داشت که به لحاظ نسبت کاری از آثار هنری زیبای عهد صفوی به شمار می رفت. متاسفانه یکی از دو ضریح مفقود شده است و ضریح دیگر در ده خرقان نگهداری می شود. نوشته روی ضریح حائز کمال اهمیت است و نشان می دهد که دو برج خرقان متعلق به دو شخصیت مذهبی است.
طبق کتیبه ضریح چوبی که در سال 946 هجری ساخته و در برجهای خرقان قرار داده شده است، آرامگاه متعلق به شخصی به نام «محمدبن موسی الکاظم» و خواهرش «جدیده خاتون بنت موسی کاظم» است.

فهرست مطالب

برج های دو قلو خرقان ؛ یادگار سلجوقیان

بنای مقبره و آرامگاه در ایران

تاریخ کشف

برج مقبره

موقعیت

کاربری و اطلاعات تاریخی برج ها

انتخاب نقشه هشت ضلعی

بررسی معماری و هندسه برجهای دوقلو خرقان

نخستین گنبد دو پوسته قرن پنجم هجری

نمای خارجی بنای برج

بنای برج غربی

پلان برج غربی و برج شرقی

قوس های تزئینی

آشنایی با اصول انتخاب ابعاد مناسب

بررسی نحوه آجر کاری

آسیب بر اثر زلزله آوج

نتیجه گیری
 

کلمات کلیدی مرتبط:
معماری برجهای خرقان قزوین ,پاورپوینت بررسی , برج های دو قلو خرقان, بنای مقبره, تاریخ برج خرقان, تاریخچه برج های خرقان, زلزله آوج, سلجوقیان, و برج های دو قلو خرقان, معماری برج های ,دو قلو خرقان, موقعیت برج های ,دو قلو خرقان, هندسه برجهای دوقلو خرقان, پاورپوینت, پاورپوینت عمران, پاورپوینت عمران و م,
مقالات مرتبط در این دسته
پاورپوینت بررسی قلعه آژدهاک یا قلعه ضحاک یا فاناسپا در هشترود آذربایجان شرقی
پاورپوینت بررسی معماری کاخ عشرت آباد تهران
پاورپوینت بررسی معماری قلعه آمبر جیپور در هند
پاورپوینت بررسی معماری قلعه بیتوف Bítov شمال غربی Znojmo ، جمهوری چک
پاورپوینت بررسی موزه قلعه جلال الدین گرمه در جاجرم، جنوب بجنورد
پاورپوینت بررسی معماری زیگورات چغازنبیل
پاورپوینت بررسی معماری برج های دو قلو خرقان
پاورپوینت بررسی معماری کاخ های مینوسی
پاورپوینت بررسی معماری ارگ های مهم ایران
پاورپوینت بررسی معماری قصر الحصن در شهر ابوظبی
پاورپوینت بررسی معماری بقعه و آرامگاه شاه نعمت‌الله‌ولی در استان کرمان
پاورپوینت بررسی معماری کاخ هشت بهشت اصفهان
پاورپوینت بررسی معماری کاخ ورسای فرانسه
پاورپوینت بررسی مجموعه کاخ های گلستان
پاورپوینت بررسی معماری قصر موریتزبرگ ساکسونی
پاورپوینت بررسی معماری کاخ اسحاق پاشا ترکیه
پاورپوینت بررسی معماری کاخ آلکازار در شهر سویل اسپانیا
پاورپوینت بررسی طرح کاخ دوورتس سووتوف در اتحاد جماهیر شوروی اثر لوکوربوزیه
پاورپوینت بررسی معماری کاخ نیاوران
پاورپوینت بررسی مرمت و احیا کاخ سلیمانیه کرج