![](https://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/832/182.jpg) تاج محل (به هندی: ताज महल، به اردو: تاج محل) از پرآوازهترین بناهای جهان و آرامگاه زیبا و باشکوهی است که در نزدیکی شهر آگره و در ۲۰۰ کیلومتری جنوب دهلی نو پایتخت هند واقع شدهاست و یکی از عجایب هفتگانه جدید دنیا بهشمار میرود.[۱]
ادوین آرنولد شاعر انگلیسی، در توصیف تاج محل می نویسد: "این ساختمان به مانند دیگر بناها، صرفا یک کار معماری نیست، بلکه روی سنگ های زنده آن اشتیاق و علاقه شدید عاشقانه یک امپراتور حک شده است.
تاج محل در دوران مغول و با بهرهگیری از موتیفهای سنتی و عناصر معماری اسلامی مورد استفاده در مساجد ساخته شده است.
پلان مرکزی یک تمهید خاص و قابل قبول را به وجود میآورد. در ادامه حیاط مرکزی،گنبد،قوسها و سردرهای تزئین شده، معماری متشکل از فرم، فضا، نور و تزئینات را به وجود میآورد که قصد دارد با پدیدآوردن نمادهای مقتدرانه و صحیح، یک ساختمان دارای معانی فرهنگی را پدید آورد.
این بنا در کنار رود آگرا بر پا شده است . استقرار مزار در کنار رودخانه موجب شد که عمارت مزار از نواحی واقع در آن سوی رودخانه یا از سوی کسانی که از طریق رودخانه عبور میکردند، به خوبی قابل مشاهده باشد.
تاج محل یکی ازعجایب هفت گانه دنیامی باشد که درزمان حکومت گورکانیان برهند،وبه دستورشاه جهان به عنوان مسجدومزارهمسرش ساخته میشود. این بنا با ۵۸ متر ارتفاع در نزدیکی اگرا در ایالت اوتار پرادش هندوستان ساخته شدهاست. سال ساخت:1040ه .ق تا1057 ه.ق معمار: استاد عیسی و یا ملا مرشد شیرازی دراین پاورپوینت در103اسلاید بخش های مختلف باغ وعمارت تاج محل به تفصیل موردبررسی قرارگرفته که به طورخلاصه بخش های مختلف آن به شرح زیر می باشد: -درابتداپس ازبیان مقدمه ای درموردگورکانیان ومعماری درزمان آنها ،مشخصات تاج محل ،موقعیت وانگیزه ساخت آن بررسی میشود. -درادامه عناصرمعماری،سیرتحول تاریخی تاج محل،بناازدیدجهانگردان ، بخشهای مختلف پلان و عناصرتشکیل دهنده باغ تاج محل تشریح میشوند. -دربخشهای بعدی اهداف کلی طراحی مجموعه ،عرصه هاواجزای مجموعه نظیرباغ ومزار، اصول طراحی باغ و قسمت های سیرکولاسیون،مدل چیدمان ونحوه خلق فضا،فرم بنا،بافت بنا،تعادل دربنا،نحوه ارتباط بناباشبکه شهر،تزئینات وآرایه هاو… درچندقسمت موردبررسی قرارمیگرد. ورودی وفضاهای دعوت کننده: که به طور کلی یک ورودی اصلی در ضلع جنوب باغ و چهار پیشطاق ( ایوان ) در طرفین بنای مقبره قرار دارد که ایوان جنوبی آن به لحاظ ارتفاع و به خصوص قرارگیری در محور اصلی باغ دارای اهمیت و خوانائی بیشتر است . فضاهای توزیع کننده فضا : به نوعی فضای خانه مربعی و نشیمن این وظیفه را دارند Snap176 فضاهای هدایت کننده بنا: فضاهای اصلی بنا ( مقبره ) توسط چهارراهرو ( مفصل ) اصلی و چهار مفصل فرعی به مربع خانه ها ، پیشطاق ها و اتاق های هشت ضلعی ( مثمن ) متصل می شود . وهر فضای مثمن نیز توسط سه مفصل به داخل و توسط چهار مفصل به خارج بنا راه پیدا می کند . Snap177سلسله مراتب فضایی: در معماری تاج محل سلسله مراتب فضایی مناسبی وجود دارد ، به طوریکه ضمن تقسیم بندی کل مجموعه به 4 عرصه تجاری ( چهارسوبازار ) ، انتقالی و روابط بهشت گونه باغ و عرصه نهایی ( مقبره ) سعی شده است که ترتیب ورود افراد به هر قسمت با اهمیت معنوی و دینی مناسب باشد و بنابراین سلسله مراتبی را از دنیوی ترین عنصر ( بازار ) به اخروی ترین آن ( مقبره ) خواهیم داشت .
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/24.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/25.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/26.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/27.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/28.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/29.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/30.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/31.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/32.jpg)
![](http://www.nbpars.ir/Portals/0/Pictures/764/Htm/33.jpg)
|